Welkom op mijn weblog!Op deze weblog wil ik je graag informeren over mijn fotografische activiteiten en 'avonturen'.

Onder aan deze pagina vindt je het weblogarchief waarin je nog veel meer onderwerpen kunt vinden van de afgelopen maanden.
Natuurlijk ben je van harte welkom om een reaktie te plaatsten.
Klik op de foto om deze vergroot weer te geven en middels een filmstrook alle foto's te bekijken.

Deze weblog is een onderdeel van mijn website www.maartenfotografie.nl waar je alle informatie kunt vinden over mijn fotografie alsmede een uitgebreid portfolio.

Voor mijn fotowerk gebruik ik Nikon apparatuur. Daarnaast gebruik ik ook FujiFilm X camera's.
Wil je meer weten over mijn foto-avonturen met mijn Fuji camera's en objectieven, kijk dan op mijn weblog: The Man With The Fuji


dinsdag 19 oktober 2010

Over de schouder meekijken

Mijn enthousiasme over de GoPro actiekamera heb ik al eerder niet onder stoelen of banken geschoven. En weer kan ik met veel plezier berichten dat de GoPro zich heeft bewezen.
Dit keer ben ik op stap gegaan met Peter, Rapid responder bij de AmbulanceZorg Rotterdam Rijnmond (VRR). Meestal op de motor en soms met een auto gaat Peter in z'n eentje af op meldingen waarvan het soms de vraag is of daar echt een ambulance naar toe moet en waar hij probeert om de problematiek op te lossen of alsnog een ambulance ter plaatse te vragen. Daarnaast rijden de motorrijders ook om ambulance-bemanningen een extra helpende hand te bieden bij bijvoorbeeld grote ongevallen en reanimaties. Ik had een spectaculaire plaat in mijn gedachten en die hebben we die dag dan ook wel gemaakt denk ik.

Om de plaat te maken die ik in mijn gedachten had heb ik de GoPro bevestigd aan de uitschuifbare stang die je op de eerste foto van dit item kunt zien, vlak onder de oranje zwaailamp achterop de motorfiets. De kamera zit dan ruim 2 meter boven de grond en met de groothoek van de kamera kijk je dan over de schouder van Peter mee. Met een instelling van elke twee seconden één foto, komt Peter na elke rit met ruim 400 foto's terug. Daaruit zoek ik dan de plaat die ik wilde zien. Het effect is dat je een foto krijgt die eigenlijk niet gemaakt kon worden vanuit dat standpunt en op dat moment.......


De kracht van de Rapid Responder op een motorfiets is natuurlijk dat hij bijna overal kan komen en tussendoor kan: over fietspaden, door het gras, tussen de files door, festivalterreinen, optochten, winkelcentra enz.
Op deze manier kun je zien wat Peter ziet.


Een van de fijnste platen wordt gemaakt als Peter door de voetgangerspassage van het Centraal Station rijdt. Hier is wat minder licht en worden de sluitertijden iets langer dan buiten, spreekt voor zich......
De camera op de stang is ten opzichte van de motorrijder een constante factor. Hier is dus vrijwel geen beweging zichtbaar. Maar omdat Peter zachtjes tussen de mensen door rijdt én de mensen blijven bewegen, wordt de door mij zeer gewenste beweging en sfeer weergegeven.
Uit deze serie zal uiteindelijk de cover van het VRR Magazine worden geselecteerd. Ik zal die tzt op deze weblog plaatsen.


Op voor ambulances vrijwel onbereikbare plaatsen weet Peter met zijn motor probleemloos te komen, zoals hier in de 'Koopgoot' in het Rotterdamse centrum. Indien nodig kan Peter met zijn motor met daarin alle apparatuur snel en veilig tot vlak bij het slachtoffer komen.


Na een aantal foto-ritten met de kamera op de uitschuifbare paal wil ik ook wat van Peter laten zien terwijl hij door het verkeer gaat. De kamera wordt nu met een zuignap vóór op het windscherm van de motor geplaatst zodat Peter zelf gefotografeerd wordt terwijl hij een paar rondjes over het Schieplein maakt.1 opmerking:

  1. Mooi beeld! De Gopro staat nog op mijn lijstje, weet zeker dat hij binnenkort in mijn gear tas zit!

    groet,

    Arjan

    BeantwoordenVerwijderen