Welkom op mijn weblog!Op deze weblog wil ik je graag informeren over mijn fotografische activiteiten en 'avonturen'.

Onder aan deze pagina vindt je het weblogarchief waarin je nog veel meer onderwerpen kunt vinden van de afgelopen maanden.
Natuurlijk ben je van harte welkom om een reaktie te plaatsten.
Klik op de foto om deze vergroot weer te geven en middels een filmstrook alle foto's te bekijken.

Deze weblog is een onderdeel van mijn website www.maartenfotografie.nl waar je alle informatie kunt vinden over mijn fotografie alsmede een uitgebreid portfolio.

Voor mijn fotowerk gebruik ik Nikon apparatuur. Daarnaast gebruik ik ook FujiFilm X camera's.
Wil je meer weten over mijn foto-avonturen met mijn Fuji camera's en objectieven, kijk dan op mijn weblog: The Man With The Fuji


donderdag 17 maart 2011

Beleving......
We stonden op de toren van het Aurora Observatie Station. Hierboven zie je Sander en mij even rustig genieten van het spektakel dat zich boven ons afspeelde, de afgelopen week. De kamera's op statief met de juiste instellingen zodat we alleen maar de ontspanknop op de afstandbediening hoefden in te drukken.
De andere leden van onze groep waren aan de andere zijde van de toren ook druk aan het fotograferen. Het was overal om ons heen!

Elke vijf minuten maakt een fotokamera op het dak van het gebouw, aangrenzend aan de toren een tijdopname met een groothoekobjectief, zodat de toren en de lucht goed in beeld komen. Als je dan even vijf minuten de tijd neemt om stil te staan, je weet natuurlijk niet wanneer de foto precies gemaakt wordt, heeft het thuisfront een leuk plaatje en kunnen ze je toch even zien.
Daarnaast is het ook wel eens goed om alles even bewust op je in te laten werken. Niet alleen maar door dat vierkante oogje turen maar ook bewust Kijken (met hoofdletter K!). Weten wat je ervaart is heel belangrijk. Ik neem er in dit soort gevallen altijd bewust even tijd voor!
De enorme aktiviteit van Arora Borealis van de afgelopen week is ook vastgelegd door allerlei meetapparatuur. Sander wist deze grafiekjes van internet te halen die de aktiviteit van de afgelopen week weergeven. De bovenste grafiek is de 'normale' aktiviteit en hieronder zie je de enorme Protonen burst weergegeven die de grote groene heldere gordijnen opleverde die we mochten waarnemen.
Maar ja, zo'n grafiekje haalt het natuurlijk niet bij de 'beleving' die je hebt als je het werkelijk aan de lucht voorbij ziet komen........

Tijdens ons bezoek aan het Observatie Station vorig jaar ontmoette ik Chad. Een Amerikaan die, samen met zijn vrouw Linnea, zijn hart verloren heeft aan het Noorderlicht en in de gelukkige omstandigheden is om in het Observatie Station te werken en elke avond kans heeft op de meest prachtige Aurora's en daar beelden van te maken. Een hele aardige vent en het was plezierig elkaar weer te ontmoeten. Hij herinnerde ons van vorig jaar als de 'Magnificent 7 Dutchies' die weer en wind trotseerden op de bizar koude toren bij temperaturen van minus 34 graden.


Vanmorgen kreeg ik van hem een link met een zgn Time Lapse filmpje. Enige honderden foto's zijn achter elkaar gezet en worden versneld afgespeeld. Hierdoor krijg je het effect van een filmpje waarop alles snel wordt weergegeven. je kent die filpmjes wel van bijvoorbeeld een druk verkeerspunt waar je auto's snel voorbij ziet komen, het snel donker ziet worden en de lichten van de stad aan gaan. Geweldig leuke techniek. Maar wat gebeurt er als je die techniek toepast op het Noorderlicht? Als je op onderstaande link klikt dan krijg je dit bijzondere Time Lapse filmpje te zien. Wat het voor ons zo bijzonder maakt is natuurlijk dat we er dit keer zelf op staan!

Je ziet dat zowel Sander als ik een rood lampje gebruiken. Soms heb je even wat licht nodig om speciale instellingen aan te passen. (alhoewel je natuurlijk de meeste instelllingen blindelings zou moeten kunnen doen....) Wit licht verblindt dan natuurlijk en met rood licht heb je net voldoende zicht en het heeft vrijwel geen invloed op je ogen zodat je niet elke keer weer aan het donker hoeft te wennen. Vanwege de tijdopnames wordt het rode hoofdlampje natuurlijk wel wat feller weergegeven.

Als je het hebt over 'ervaren' dan geeft dit filmpje wellicht nog het beste beeld dat het dichtst bij komt. Maar er gaat niets boven daar zelf te staan en vol verbazing te aanschouwen!

bekijk hier Aurora Borealis in de Time Lapse van Chad

enne..... zet vooral je geluid even aan..... ;-) Bbrrrrrrrrr.....!!!!!!

Chad, thanks for the TimeLapse movie!

1 opmerking:

  1. Je hebt geweldige foto;s gemaakt. Ik heb ze bekeken op je site!! Grrr weer mooier dan de onze! Vooral de eerste vind ik erg mooi.

    Liefs esther

    BeantwoordenVerwijderen