Welkom op mijn weblog!Op deze weblog wil ik je graag informeren over mijn fotografische activiteiten en 'avonturen'.

Onder aan deze pagina vindt je het weblogarchief waarin je nog veel meer onderwerpen kunt vinden van de afgelopen maanden.
Natuurlijk ben je van harte welkom om een reaktie te plaatsten.
Klik op de foto om deze vergroot weer te geven en middels een filmstrook alle foto's te bekijken.

Deze weblog is een onderdeel van mijn website www.maartenfotografie.nl waar je alle informatie kunt vinden over mijn fotografie alsmede een uitgebreid portfolio.

Voor mijn fotowerk gebruik ik Nikon apparatuur. Daarnaast gebruik ik ook FujiFilm X camera's.
Wil je meer weten over mijn foto-avonturen met mijn Fuji camera's en objectieven, kijk dan op mijn weblog: The Man With The Fuji


maandag 16 mei 2011

fotoworkshop Roofvogelfotografie


foto Dennie Wulterkens (Thanks!)


Roofvogels hebben altijd mijn interesse gehad. Eén van mijn eerste foto-onderwerpen met een spiegelreflex en een beetje telelens waren Ransuilen die hun roestplaats hadden gekozen op een begraafplaats vlak bij mijn huis.

Een paar jaar geleden was ik met mijn fotomaatje Michael een paar keer in de Oderdelta in Polen om daar de prachtige Zeearenden te fotograferen.

Het lag dus voor de hand om hiermee ook iets met de fotogroep te gaan doen. Roofvogels in het wild fotograferen is natuurlijk altijd een beetje een gok.......Maar onder de rook van Rotterdam hebben Marijke en Ben ruim 65 roofvogels en uilen waar mee gefokt en gevlogen wordt. De ideale plek voor een fotoworkshop!

Bij aanvang van de dag kwamen 12 fotografen naar de locatie waar we die dag te gast zouden zijn. Een warme ontvangst met koffie, thee en wat lekkers erbij, Jeanien bracht verse bolussen mee uit Zeeland en Marijke vertelde ons gepassioneerd over hun bezigheden en over de vogels natuurlijk. Daarna was het mijn beurt om met de groep de technieken voor deze dag door te nemen.

In de ochtend werden de verschillende roofvogels en uilen op het blok gezet en bij een voorzichtige en rustige benadering kon men heel dicht bij komen om prachtige portretten te maken. Iedereen had volop de ruimte en mogelijkheden om de vogels rustig te fotograferen. Soms werden vogels afgewisseld en kwamen er weer nieuwe voor in de plaats. Natuurlijk kreeg de imposante Steenarend volop aandacht.


Na een heerlijke uitgebreide lunch terug naar het veld waar er gevlogen werd met de verschillende vogels en uilen. Na een uitleg over hoe de vogels in vlucht te fotograferen kon iedereen zijn beste plekje opzoeken om de voorbijkomende vogels te fotograferen. Jeanien nam gelijk de gelegenheid haar buikspieren te trainen.....

Soms kwamen ze wel héél dicht bij........ Hieronder een korte foto impressie van deze dag.
De supersnelle sclechtvalk, die met snelheden van meer dan 200 km per uur zijn duikvluchten op de loer inzette, was een lastig onderwerp. Maar toch zijn er mooie platen uitgekomen. Velen hebben deze dag in elk geval hun grenzen weten te verleggen.

En als ze eindelijk de loer te pakken heeft lukt het iedereen wel om een plaat te maken. Als een volleerde filmster poseert ze met haar prooi.


De kers op de taart zijn de pelikanen die ons nog even komen bezoeken op het veld. dat wil zeggen, ze komen natuurlijk voor de eendagskuikens want die rare gasten met hun kamera's lopen eigenlijk alleen maar in de weg. Geweldig om eens zo dicht bij deze bijzonder dieren te kunnen zijn. Sommigen van de groep zitten alleen maar lekker te genieten en vergeten te fotograferen......ook prima natuurlijk! Want ook deze ervaring neem je mee naar huis, opgeslagen op je 'eigen harde schijf'.......


Het lijkt natuurlijk alsof ik hier een kuikentje uit die vreselijke grote bek van de pelikaan aan het redden ben maar niets is natuurlijk minder waar......hij gaat er juist in.....Dankjewel voor je leuke foto Kathleen!

Al met al een zeer geslaagde dag, zo was de algemene mening van de deelnemers. Waar sommigen dachten dat het alleen een soort 'vliegshowtje' zou zijn werden ze blij verrast met bijzondere kennismaking met de roofvogels en uilen van heel dicht bij waarbij er fotomogelijkheden ten over waren. Niet in de laatste plaats dankzij de welwillende en super enthousiaste medewerking van Marijke,Hielko en Ben.

Een dag wellicht herhaling verdiend..........


Geen opmerkingen:

Een reactie posten